Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τα παρατσούκλια - η άλλη ταυτότητα

Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου χώρας για τη ταυτοποίηση κάποιου πολύ συχνά χρησιμοποιούν το παρατσούκλι ή παρωνύμιο.
Οι Ζαρακίτες δε θα μπορούσαν βέβαια να  αποτελούν εξαίρεση, μπορούμε δε να πούμε πως χρησιμοποιούν το παρατσούκλι  συχνότερα στη θέση του επωνύμου (π.χ  ο Γιώργης του Ντάρδιζα).
Για τους παλαιότερους όμως η συχνή χρήση του παρωνύμιου στη θέση του ονόματος δημιουργούσε πολλές φορές μεγάλη σύγχυση, όπως στην περίπτωση του μπαρμπα Αποστόλη στα Πιστάματα που θα διαβάσετε πάρα κάτω και είναι πέρα για πέρα αληθινή..
 
Μια φορά ο ταχυδρόμος έφερε γράμμα στα Πιστάματα για το κ.Γιάννη Κόκκορη.
Ρωτάει τους παρεβρισκόμενους στη πλατεία αλλά αυτοί κοιτάνε ο ένας τον άλλο και κανείς δε γνωρίζει να του πει ποιος είναι ο Γιάννης Κόκκορης.
Μπα! λένε να ΄ναι κανένας νεοφερμένος;.. αλλά μικρό χωριό είναι τα Πιστάματα θα το πέρναμε χαμπάρι.
Μέρες αργότερα και αφού το γράμμα τελικά βρήκε το παραλήπτη του χωρίς τη πληροφόρηση των χωριανών του Γιάννη Κόκκορη, συναντά ο παραλήπτης του γράμματος το μπάρμπα Αποστόλη (δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσω το επώνυμο) και ακολουθεί ο ακόλουθος διάλογος:
-Ρε Αποστόλη και εσύ δεν ήξερες ρε ποιος είμαι, να πεις στο ταχυδρόμο να με βρει;
-Ρε που να σε πάρει ο διαβολος εσύ είσαι;..μα γαμώ το στανιό του  και εκείνος ο χριστιανός αφού δεν είπε "Ρηπόγιαννης" που θέλεις να 'ξερα ποιος είναι ο Γιάννης Κόκκορης"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: